Våfflor är inte bara en söt efterrätt eller ett frasigt mellanmål – de är en månghundraårig tradition, fyllda med historia, variationer och otaliga recept som anpassats efter kultur, smak och tillgång till råvaror. Från medeltida kloster och marknader till dagens moderna kök har våfflor utvecklats till en av de mest älskade rätterna globalt.
Våfflans historia – från antiken till svenska kök
De första förlagorna till våfflor återfinns redan i antikens Grekland där man bakade platta kakor, kallade obleios, mellan två upphettade metallplattor. Under medeltiden spreds denna idé i Europa, där munkar började tillverka tunna kakor med mönster av kors eller religiösa symboler.
Det var i Frankrike och Nederländerna som ordet för våffla tog form – gaufre respektive waffel – vilket senare inspirerade det svenska ordet “våffla”. I Sverige omnämns våfflor första gången skriftligt år 1642, och de bakades då ofta i fyrkantiga järn över öppen eld.
På 1800-talet slog de hjärtformade, runda våffeljärnen igenom, och i takt med att ingredienser som socker, smör och grädde blev mer tillgängliga började våfflor bli en självklar festlig rätt i många hushåll.
Våffeldagen – när våfflor blev vårtradition
Den 25 mars firas våffeldagen i Sverige, men högtiden har sin bakgrund i Marie bebådelsedag. På gammalsvenska kallades denna dag Vårfrudagen, vilket i folkmun förvreds till “Våffeldagen”. Traditionen att äta våfflor denna dag lever kvar än idag och markerade historiskt vårens start och vårbrukets inledning.
I bondesamhället ansågs våfflor vara en lyx – de serverades vid speciella tillfällen och kopplades till fest, glädje och övergången från vinter till vår.
Klassisk våffelsmet – grunden till perfekta våfflor
För cirka 10–12 våfflor behövs:
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 4 dl mjölk
- 100 g smält smör
- 1 ägg
Så här gör du:
- Blanda de torra ingredienserna.
- Vispa ner hälften av mjölken till en jämn smet.
- Tillsätt ägget, resten av mjölken och det smälta smöret.
- Låt smeten vila i minst 10–15 minuter innan gräddning.
- Häll lagom mängd i ett väl förvärmt våffeljärn och grädda tills våfflan är gyllenbrun och frasig.
Ett tips är att röra om smeten lite mellan gräddningarna, eftersom mjölet annars kan sjunka till botten.
Olika typer av våfflor i Sverige
- Frasvåfflor – luftiga och krispiga, ofta utan ägg. Perfekta med sylt och grädde.
- Vardagsvåfflor – med ägg i smeten, vilket gör dem matigare och mer stabila.
- Matvåfflor – serveras med salta pålägg som räkor, gräddfil, gravad lax eller smält ost.
Variationerna har gjort våfflor lika populära som efterrätt som till lättare lunch.
Internationella våfflor – olika former och smaker
Våfflor är långt ifrån enbart en svensk tradition. I världen finns flera populära varianter:
- Belgiska våfflor – tjocka, luftiga och ofta serverade med vispgrädde, choklad eller bär.
- Amerikanska våfflor – fyrkantiga, lite tunnare än belgiska och traditionellt serverade med lönnsirap och smör. Kombinationen chicken and waffles är särskilt känd i USA.
- Franska gaufres – mjuka men ändå krispiga, ofta mer sockerrika.
- Hongkong egg waffles – bubbliga våfflor som blivit en populär street food.
Tips för perfekt frasiga våfflor
- Använd rumstempererade ingredienser för jämnare smet.
- Tillsätt en skvätt kolsyrat vatten eller sockerdricka i smeten för extra frasighet.
- Låt smeten vila en stund innan gräddning så hinner mjölet svälla.
- Värm våffeljärnet ordentligt och smörj lätt för varje ny våffla.
- Öppna inte järnet för tidigt – vänta tills ångan minskar och våfflan fått en gyllene ton.
Våfflor med twist – spännande variationer
- Lyxiga dessertvåfflor: servera med glass, nutella, bär och nötter.
- Hälsosamma våfflor: använd fullkornsmjöl, havremjöl eller mandelmjöl. Toppa med färsk frukt och yoghurt.
- Proteinvåfflor: tillsätt proteinpulver eller kvarg i smeten för ett mättande alternativ.
- Jästbaserade våfflor: låt smeten stå över natten för att få en ännu krispigare och luftigare textur.
Intressant fakta om våfflor
- Det första amerikanska patentet för ett våffeljärn registrerades 24 augusti 1869 av Cornelius Swarthout.
- I Sverige öppnades så kallade våffelbruk på 1800-talet, där man kunde promenera, dricka kaffe och äta nygräddade våfflor.
- Förr i tiden kunde man se religiösa symboler mönstrade i våfflor under medeltiden.
- Enligt gammal folktro skulle det fortsätta frysa i 40 nätter om det var frost på natten till våffeldagen.


